Ordförande Markus Svensson tankar i Corona tider

Som stor fotbollsälskare såg jag som vanligt fram emot en ny fotbollssäsong.

För mig är våren den finaste och härligaste perioden på året. Det sprudlar av liv,allt som legat i dvala börjar plötsligt få liv,när vårsolens värmande strålar så smått får fäste.

Det finns något som tillhör den svenska våren lika mycket som fågelkvitter och grönska,det är att fotbollssäsongen drar igång på allvar.

För mig som bor i Mellerud finns det knappt något bättre än att skjutsa våra 2 spelande grabbar till Rådavallen och lämna dem till deras träning. Ibland tar jag en runda runt de olika planerna och njuter.

Där kan man se barn jaga "lädret",föräldrar som står och tittar på,där hör man skratt och besvikelse på en gång. Har man tur kan man skåda representanter från både Kroppefjäll,Håfreström,Mellerud och Åsebro IF under samma kväll. Alla med olika mål och förväntningar på säsongen.

Men våren 2020 blir inte som alla andra vårar.

Plötsligt,oväntat och brutalt kom ett virus emellan,och skapade oro som spridit sig runt hela vårt jordklot. Corona/covid 19 kom inte bara med oro,den kom med sjukdom och död. Vår trygga tillvaro har vänts till ängslan över framtid,jobb,skola,sjukvård,över våra nära och kära som befinner sig i riskgrupper. Alla är drabbade ,hela samhället har skadats,och såren är redan nu djupa och kommer bli svårläkta.

Därför är din och min insats viktig för samhället,men även viktig för varje individ som vill vara med i Sveriges största idrott.

Jag har i denna kris fått höra,"det är ju bara fotboll,det finns viktigare saker att tänka på". Och jag håller såklart med,jag har själv balanserat på gränsen mellan liv och död,jag har legat på IVA och inte vetat om jag får se min familj imorgon. Så,ja,det finns viktigare saker,såsom familj och hälsa.

MEN,det är ändå inte "bara" fotboll. Din och min ideella insats ger människor bättre hälsa,god gemenskap,en tillhörighet,ja ett bättre liv helt enkelt. En bonus är att en satsad krona till fotbollen ger 10 kr tillbaka till samhället. Det finns djupgående forskning på alla dessa "ringar på vattnet effekter" som du och jag bidrar med.

För oss som sitter och beslutar har denna tid varit svår. Direktiv har ändrats från ena dagen till den andra. Vi vill inget hellre än att dra igång fotbollen,det är så många som längtar och skulle må bättre av att snöra på sig skorna,eller stå och heja på vid sidan av den gröna rektangeln.

Men även här gäller det att vara en lagspelare,att följa folkhälsomyndighetens direktiv,att basera besluten på vad som är bäst för samhället,och att skydda riskgrupperna. Det är trots allt en pandemi som skall "besegras".

Kan vi som fotbollsälskare rädda en människa genom att hålla oss strikt till direktiven från "högre instans" så gör vi såklart det.

Ur kriser växer även bra saker fram. Plötligt ser jag värdet i den frihet jag haft och som jag kanske tagit för givet. Vi märker nog alla lite till mans att fler av oss sträcker ut vår hjälpande hand till den behövande,att VI blir viktigare än jag.....precis så som det fungerar i en lagsport som heter....fotboll.

Sköt om er/Markus

...